RESERVATION

Durbuy, internationale charmestad

Het kasteel bovenop een rotspartij straalt romantiek uit. Aan de voet ervan ligt een klein middeleeuws stadje, dat de tand des tijds goed heeft doorstaan. Omgeven door heuvels en bossen lijkt het « kleinste stadje ter wereld » tegen alles bestand.

ville-durbuy

De ronde vorm van dit stadje verklapt dat de rivier er ooit volledig omheen stroomde. Oorspronkelijk was Durbuy een eilandje, goed beschermd door het water, het kasteel en de stadsmuur die 550 meter lang en meer dan 6 meter hoog was. De bouw van deze muur was gekoppeld aan het vrijheidscharter van 1314, getekend door Jan de Blinde, graaf van Luxemburg en koning van Bohemen.

In dit handvest waarin de rechten en plichten van de stad Durbuy werden vastgelegd, stond ondermeer dat de burgers zelf moesten instaan voor de veiligheid en de gerechtigheid van hun stad, dat toen een belangrijk handelscentrum was. Het « gemeentehuis » uit die tijd werd in de 16e eeuw vervangen door een nieuw gebouw dat later la Halle aux blés, ofwel de graanhal, werd genoemd. Deze hal met een zeldzaam houten geraamte had meerdere functies. Zo deed ze onder andere dienst als overdekte markt. Vandaag is het een mooie locatie voor kunsttentoonstellingen.