RESERVATION

Beroemdheden

Vaak wordt Durbuy geëvoceerd met beroemdheden die, elk op hun manier, hun stempel op de tijdslijn van de stad hebben gedrukt. Straatnamen herinneren aan hun aanwezigheid in de stad. Ten eerste is er Jean de Bohême. Hij bezat een uitgestrekt grondgebied: het graafschap Luxemburg, Bohemië en Moravië (het huidige Tchechië), Selesie (het huidige Polen), Lausitz (NW van Duitsland). Hij was de schoonbroer, schoonvader en grootvader van 3 Franse koningen (Karel IV, Jean II en Karel V). Hij maakte indruk op zijn tijdsgenoten zoals Petrarque, Froissart en Guillaume de Machaut. Hij doorkruiste Europa te paard en nam deel aan talrijke gevechten. De laatste was die van Crécy in augustus 1346.

Andere tijden, andere zeden! Dichter-soldaat, Daufresne de la Chevalerie, zoon van een soldaat uit het Franse keizerrijk, trok als eerste de aandacht van de Belgische autoriteiten op de dolmen van Wéris waarvan hij dacht dat het een Gallisch graf was. Hij publiceerde een eerste liederbundel in 1855.

In 1877-78 volgde het verhaal van de twee rekruten, een kroniek over Durbuy ten tijde van de oorlogen van Napoleon. Een beroemdheid uit onze tijd is striptekenaar Turk. Zijn echte naam is Philippe Liégeois, gekend van de stripfiguren Leonard en Robin Dubois. Turk werd geboren in Durbuy in 1947, rue Alphonse Eloy.

Deze Alphonse was een pionier in Belgisch Congo ten tijde van Leopold II.